De kunstwerken van Pascal Courcelles

KLEUR TEN TOP MET JACQUES BAGE EN PASCAL COURCELLES BIJ GALERIE BLOM

Van 21 maart tot en met 3 mei 2015 exposeren Jacques Bage en Pascal Courcelles recente schilderijen bij Galerie Blom, Joh. de Wittstraat 43, 3311KH Dordrecht, (1 min. vanaf station Dordrecht centr.).

De Ambassadeur van België Zijne Excellentie De Heer Chris Hoornaert verricht op zaterdag 21 maart de opening om 15.30 uur.Jacques Bage (Luik, 1942) werd opgeleid aan het Institut Saint-Luc in Mons en de Académie des Beaux-Arts in Brussel. Een belangrijk werk van Bage is de serie panelen die hij schilderde voor de metro in Brussel. Op deze tentoonstelling toont Bage schilderijen geïnspireerd op alledaagse indrukken van het moderne leven, inclusief de stad.
‘Terre et lumière’ (2014, 59 x 59 cm) is een abstract schilderij dat lijkt op een impressie van een donker landschap of een donkere stad, spannend aangelicht met roze. Een zonsopgang wordt zo gesuggereerd. Op de voorgrond lopen verticale en diagonale banen over het hele vlak, die de indruk wekken van snelwegen, sporen of bomen. Door de afwisseling van transparantie en ondoorzichtigheid van deze banen schept Bage diepte in dit droomachtige schilderij. Hij verwerkt in deze doeken de indrukken die overdag overal bij hem binnenkomen. Volgens de kunstenaar is deze ordening geen bewuste voorstelling. De kijker kan deze op eigen wijze interpreteren.

Pascal Courcelles (Brussel, 1956) kreeg zijn opleiding aan het Institut Saint-Luc te Brussel. Behalve in België exposeerde hij in verschillende landen, zoals Japan, Frankrijk, Libanon en de V.S. Het werk dat Courcelles op deze expositie laat zien, heeft de stad en zijn omgeving als uitgangspunt.
In ‘Impression’ (2014, 70 x 70 cm) laat Courcelles een stad met omringend land en water in vogelvluchtperspectief zien. Boven zie je het land in grote penseelstreken, onder de rivier. De stad in het midden is opgebouwd uit grillige kleine en grote verftoetsen in vele kleuren. Courcelles werkt in de traditie van de materieschilderkunst met pasteuze verftoetsen die soms wel gebeeldhouwd lijken. Hij wisselt stevige en zachte kleuren af, zodat rust en beweging elkaar in balans houden. Dit schilderij oogt abstract. Mede door de variatie in verfdikte gaat je oog over het vlak dwalen om steeds weer nieuwe aspecten in het schilderij te ontdekken.

Bage en Courcelles hebben het urbane leven, de bruisende dynamiek van de stad die ze waarnemen, zoals de gebouwen, de wegen, de snelheid en de moderne technologie op eigen manier verwerkt. Het is tevens de veelheid van kleur op deze tentoonstelling die de kijker zal verbazen.
Joke Wolfswinkel
kunsthistoricus.


PERSBERICHT 2012

Pascal Courcelles bij Galerie Blom

Van 25 maart tot en met 28 april exposeert Pascal Courcelles recente olieverf/acrylschilderijen bij Galerie Blom, Joh. de Wittstraat 43 te Dordrecht ( 1 min.vanaf station Dordrecht centr.)

Pascal Courcelles (Brussel, 1956) volgde in zijn geboortestad een opleiding tot beeldend kunstenaar aan het Institut Saint-Luc. Daarna studeerde hij verder in decoratieve kunst in Tournai en, weer in Brussel, plastische kunst. Vanaf 1984 exposeert hij in België, Japan, Frankrijk, Libanon, Corsica, Monaco, Nederland, Griekenland en de Verenigde Staten.

Een aantal werken zijn geïnspireerd door Oosterse kalligrafie. ‘De oppervlakte voorbij’(2012, 200 x 280 cm) toont een wirwar van draadachtige, slingerende lijnen, uit vele lagen opgebouwd. De bovenste lijnen zijn speels, in witte en rode lakverf opgezet. Hieronder bevinden zich dunnere lijnen in zachtere kleuren als groen, oranje en roze: dit schept een grote diepte en ruimte. Deze compositie van confettiachtige lijnen oogt snel gemaakt, maar is in werkelijkheid langzaam opgebouwd. Vitaliteit en beheersing gaan hier samen, zodat het werk er actief uitziet, maar als geheel toch een rustige uitstraling heeft.

‘l’Été revient’(2012, 80 x 80 cm) is een opgewekt, vrolijk schilderij. Vurig rode klaprozen en andere kleurige bloemen in dikke verf opgebracht, steken af tegen een zandkleurige achtergrond. De volle, heldere kleuren suggereren een tuin op het hoogtepunt van de zomer. De kunstenaar vermengt de lagen verf (olieverf op acryl) vaak met zand en houtpoeder om ze volume te geven.

Courcelles bouwt zijn schilderijen doordacht op, maar door de kleuren en vormen heeft het werk een levendige uitstraling. Het plezier spat er vanaf, het blijft boeien. Pascal Courcelles, vaste exposant bij Galerie Blom, gaat weloverwogen nieuwe uitdagingen aan. Hij blijft zich voortdurend vernieuwen en zoekt steeds naar nieuwe aspecten van de visuele wereld om er zich in te verdiepen en ze te vertalen in een kunstwerk.

Joke Wolfswinkel
kunsthistoricus


Geopend: do t/m za van 12 -18 uur.
De gelerie is ook geopend op de zondagen 1 april en 6 mei.

Van 3 t/m 31 mei: Groepsexpositie: Pascal Courcelles en anderen.

La lumière de la mer (2014)

olieverf en gemengde techniek op doek
50 x 70 cm.

Italie (2015)

gemengde techniek met olieverf
60 x 100 cm.

La lumière de l'été (2015)

gemengde techniek met olieverf
40 x 50 cm.

Tropique (2016)

gemengde techniek
95 x 95 cm.