De kunstwerken van Pascal Radar

Pascal Radar (Brussel, 1960) studeerde een aantal jaren architectuur aan het Institut St. Luc te Brussel. Daarna voltooide hij een opleiding tot edelsmid aan het Institut des Arts et des Techniques te Namen. Vanaf 1983 exposeerde hij in Frankrijk, België, Zwitserland, Italië, Portugal en Nederland.

Het werk van Pascal Radar is zeer gevarieerd en fantasierijk. Hij inspireert zich vaak op oude Europese
en buiten-Europese culturen, maar zijn werk is toch onmiskenbaar modern van vormgeving.
‘Poisson’ (2007, 32x72x12 cm) is een grote, strak vormgegeven vis. In de buik van de vis bevindt zich een scherp uitgesneden blokvormige opening. Hierin ligt een bootje, op de ene punt balanceert de zon en op de andere de maan. Dit doet denken aan de series van de balançoires, waarin Radar Egyptisch geïnspireerde boten naar evenwicht laat zoeken.

Behalve dieren, zoals vogels, vissen en een grote Italiaanse leeuw, toont Radar op deze expositie ook monumentale, verticaal gerichte beelden, de colonnes. Deze op totempalen gelijkende beelden hebben een wolkenkrabberachtige allure. Ze zijn er in veel variaties, maar ze zijn alle unica.
‘Colonne de vie’ (2007, 170 cm) is een bronzen pilaar, die onregelmatig opgestapeld lijkt van vierkanten. Het is goed te zien dat de kunstenaar de oorspronkelijke vorm van de colonne van hout maakte.In deze pilaar zijn ruimtes uitgespaard, zoals bij de vis. In deze ruimtes spelen zich verschillende verhalen af met een maan, een boom met grote bladeren, een figuur of een vogel.
‘2 Colonnes’ (2007, 70 en 90 cm) bestaat uit twee lange pilaren met rondom reliëf van ingezaagde horizontale, zigzag of diagonale lijnen. Op beide pilaren staat een statige, gestileerde, langgerekte mensfiguur.

Pascal Radar heeft het gehele proces, van het ontwikkelen van het idee tot en met de finishing touch van de uitvoering, geheel in eigen hand. Ambacht en kunst smeedt hij zo met grote toewijding tot een boeiende eenheid, zoals te zien op deze tentoonstelling. Zijn levendige, maar verstilde beelden nodigen uit tot aandachtig kijken en genieten.


Drs. J.R. Wolfswinkel,kunsthistoricus.------------------------------------------------------


Pascal Radar (Brussel,1960) groeide op in een intellec-
tueel en artistiek milieu als zoon van de filosoof en auteur van kunstboeken Edmond Radar. Hij studeerde een
aantal jaren architectuur aan het Institut St. Luc te
Brussel. Daarna voltooide hij een edelsmidopleiding aan het Institut des Arts et des Techniques te Namen. Vanaf
1983 exposeerde hij in Frankrijk, België, Zwitserland,
Italië en Portugal.
De bronzen beelden van Pascal Radar komen je op het eerste gezicht onbekend voor, maar al snel komen allerlei associaties naar boven met de vormgeving van
ouden buiteneuropese culturen zoals het oude Egypte,
Etrurië en de Afrikaanse kunst.
Deze culturen worden verwerkt tot geheimzinnige beelden van zelfgemaakt sagen waarvan je zelf al
associërend een poging tot recontructie kunt wagen.
Radar maakt zowel gecompliceerde lineaire als compacte
beelden.
Pascal Radar zet met zijn fantasierijke beelden de wereld van de oude culturen op een kier. Zijn sculpturen geven je even de mogelijkheid om te ontsnappen naar
een geheimzinnige sprookjesachtige wereld, waar je even
mag vertoeven maar waar je nog lang niet alles van kunt
begrijpen.

Drs. J.R. Wolfswinkel, kunsthistoricus.

Colonne de vie

brons
h 184 cm

Lachende meeuw

bronzen beeld
23 cm.

Op zoek

brons
36 x 61 cm.

Rivage (2013)

brons
70x54x9 cm.

Petit dino (2014)

brons
14 x 30x15 cm.

foto Pascal Radar; bronsgieten (2015)

foto
----