De kunstwerken van Anne Vignal

Anne Vignal (Parijs ,1964) werd opgeleid aan de Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts in Parijs. Zij exposeerde in Spanje, Frankrijk, Algerije, Zwitserland en China (Hong Kong).

Vignal werkt meestal op vierkant of bijna vierkant formaat. Haar gebruik van kleur is gevarieerd en gedurfd. Groenen, blauwen, paars, roze en geel gebruikt ze in allerlei gradaties en combinaties. Zij brengt de verf in lagen aan met paletmes en brede kwast. Kraste Vignal vroeger vaak lijnen en vlakken uit, tegenwoordig legt ze juist met dikke verf ragfijne lijnen en stippellijnen op het doek. Deze lijnvoering staat in tegenstelling tot de brede schilderwijze en de kleuren van de achtergrond.
Vignal concentreert zich in de ontwikkeling van haar oeuvre steeds op een bepaald thema. Zo schilderde zij een serie geïnspireerd op stranden, een met oriëntaalse poorten en een over hoe de bijen hun wereld zien. De overgang naar een nieuwe serie is soms abrupt en soms geleidelijk.

Een aantal schilderijen laat de hemel zien vanaf de aarde als een sterrenkaart met ragfijne, rechte en gebogen, soms gestippelde verbindingslijnen als sterrenformaties. Door de levendigheid van de verfstructuur zweeft je blik over het doek, alsof je de sterrenhemel visueel aftast. Andere doeken tonen een klein huisje met een Chinees dak hoog in het beeldvlak met een lange ladder naar beneden, die een moeizame klim met een prachtig uitzicht als beloning suggereert. Vignal werkt hier met vogelvluchtperspectief. In sommige werken combineert ze beide thema’s: in de sterrenlucht bevindt zich dan een vlak met een ladder erin, zodat beide perspectieven samengaan. Haar schilderijen verplaatsen je even in een fantasierijke en poëtische wereld.


J.R. Wolfswinkel,
kunsthistoricus.Op zondag 1 april om 15.30 uur is de vernissage.

Les migrateurs II (2014)

olieverf op linnen
80 x 80 cm.

Porte lumière (2005)

olieverf op linnen
91 x 73 cm.

Composition (2014)

olieverf op linnen
61 x 46 cm.

Composition colorée (2014)

olieverf op linnen
81 x 65 cm.

Les migrateurs (2014)

olieverf op linnen
100 x 100 cm.