De kunstwerken van Jacques Bage

PERSBERICHT

KLEUR TEN TOP MET JACQUES BAGE EN PASCAL COURCELLES BIJ GALERIE BLOM

Van 21 maart tot en met 3 mei 2015 exposeren Jacques Bage en Pascal Courcelles recente schilderijen bij Galerie Blom, Joh. de Wittstraat 43, 3311KH Dordrecht, (1 min. vanaf station Dordrecht centr.).

De Ambassadeur van België Zijne Excellentie De Heer Chris Hoornaert verricht op zaterdag 21 maart de opening om 15.30 uur.Jacques Bage (Luik, 1942) werd opgeleid aan het Institut Saint-Luc in Mons en de Académie des Beaux-Arts in Brussel. Een belangrijk werk van Bage is de serie panelen die hij schilderde voor de metro in Brussel. Op deze tentoonstelling toont Bage schilderijen geïnspireerd op alledaagse indrukken van het moderne leven, inclusief de stad.
‘Terre et lumière’ (2014, 59 x 59 cm) is een abstract schilderij dat lijkt op een impressie van een donker landschap of een donkere stad, spannend aangelicht met roze. Een zonsopgang wordt zo gesuggereerd. Op de voorgrond lopen verticale en diagonale banen over het hele vlak, die de indruk wekken van snelwegen, sporen of bomen. Door de afwisseling van transparantie en ondoorzichtigheid van deze banen schept Bage diepte in dit droomachtige schilderij. Hij verwerkt in deze doeken de indrukken die overdag overal bij hem binnenkomen. Volgens de kunstenaar is deze ordening geen bewuste voorstelling. De kijker kan deze op eigen wijze interpreteren.

Pascal Courcelles (Brussel, 1956) kreeg zijn opleiding aan het Institut Saint-Luc te Brussel. Behalve in België exposeerde hij in verschillende landen, zoals Japan, Frankrijk, Libanon en de V.S. Het werk dat Courcelles op deze expositie laat zien, heeft de stad en zijn omgeving als uitgangspunt.
In ‘Impression’ (2014, 70 x 70 cm) laat Courcelles een stad met omringend land en water in vogelvluchtperspectief zien. Boven zie je het land in grote penseelstreken, onder de rivier. De stad in het midden is opgebouwd uit grillige kleine en grote verftoetsen in vele kleuren. Courcelles werkt in de traditie van de materieschilderkunst met pasteuze verftoetsen die soms wel gebeeldhouwd lijken. Hij wisselt stevige en zachte kleuren af, zodat rust en beweging elkaar in balans houden. Dit schilderij oogt abstract. Mede door de variatie in verfdikte gaat je oog over het vlak dwalen om steeds weer nieuwe aspecten in het schilderij te ontdekken.

Bage en Courcelles hebben het urbane leven, de bruisende dynamiek van de stad die ze waarnemen, zoals de gebouwen, de wegen, de snelheid en de moderne technologie op eigen manier verwerkt. Het is tevens de veelheid van kleur op deze tentoonstelling die de kijker zal verbazen.
Joke Wolfswinkel
kunsthistoricus.JACQUES BAGE BIJ GALERIE BLOM

Van 2 maart tot en met 27 april 2013 exposeert Jacques Bage bij Galerie Blom, Joh. de Wittstraat 43 te Dordrecht. (1 min. vanaf station Dordrecht centr.) Deze expositie toont nieuwe werken in combinatie met een retrospectief.

Jacques Bage (Luik, 1942) studeerde aan het Institut Saint-Luc (Bergen) en de Académie des Beaux-Arts (Brussel). Vanaf 1993 heeft hij regelmatig individueel geëxposeerd bij Galerie Blom. In 2001 ontving hij de Prix Emma du Cayle-Martin van de Koninklijke Academie van Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België.

Bage heeft in de afgelopen decennia een veelzijdig oeuvre opgebouwd. In zijn begintijd schildert hij weidse panorama’s die doen denken aan de Vlaamse landschapschilderkunst van de vijftiende en zestiende eeuw, met meestal een surrealistische uitstraling. Hierna volgt een periode waarin hij veel tekent en aquarelleert, invloeden verwerkt van surrealisme en enigszins verwant is aan de popart (De Nieuwe Visie). Vanaf de jaren tachtig schildert Bage monumentale, romantische landschappen in een vrijere techniek, waarin zijn altijd al aanwezige fascinatie met lichtinvallen en ruimtesuggesties ruim baan krijgen.
Bage’s grote inspiratiebron is de natuur, zijn werk is een weergave van momentopnames van wat hij ziet, vooral in zijn eigen omgeving: heuvels, moerassen en bossen. Zijn romantische landschappen (bijvoorbeeld 100 x 150 cm) , zowel acryl, pastels en houtskooltekeningen, zijn heel verstild en vergeestelijkt en tonen de grootsheid van de natuur. De kunstenaar werkt in verschillende materialen op groot en klein formaat.

Le temps d’abandon (1993) is geheel opgebouwd in gele en (rood)bruine pastel. Dit werk heeft een landschappelijke uitstraling. Een donkere horizontale partij onderin suggereert de aarde, de verticale gele partij in het midden geeft diepte en ruimte in deze monumentale pastel. De vormen hebben zachte contouren en lopen hier en daar geleidelijk in elkaar over. Deze verwevenheid versterkt het spirituele effect en nodigt uit tot een meditatieve beleving.

Lueur de rythme (2013) is een compositie met verticale vormen in blauw, groen, geel, roze en wit in glacistechniek. De vormen in het midden hebben strakke contouren, naar de periferie worden ze hier en daar losser. Fel gele en blauwe diagonale lijnen geven een pittig accent. Het geel suggereert een doorkijkje tussen de stammen in het bos. Bij dit type werk krijg je het gevoel dat het schilderij een klein deel uit een groter geheel is.

Jacques Bage is een kunstenaar die durft te veranderen en te experimenteren, zonder de natuur uit het oog te verliezen. Hij blijft zijn ideeën vormgeven in een breed scala: van spirituele reflectie tot uitbundigheid en beheerste opgewektheid.

Joke Wolfswinkel
Kunsthistoricus

Openingstijden: do t/m za van 12 – 18 uur en de eerste zondag van de maand.
De galerie is ook open op zondag 3 maart en 7 april.
Tevens na afspraak: 078-631 31 30.
www.galerieblom.nl
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Van 24 maart tot en met 28 mei 2011 exposeert Jacques Bage recente acrylschilderijen bij Galerie Blom, Joh. de Wittstraat 43 te Dordrecht. (1 min.vanaf station Dordrecht centr.)

Jacques Bage (1942) volgde zijn opleiding aan het Institut Saint-Luc en de Academie des Beaux-Arts in Mons. Hij ontving meerdere prijzen voor zijn werk en maakte onder andere een groot landschapschilderij voor het Zuidstation van de Brusselse metro.

De natuur is de grote inspiratiebron voor Jacques Bage, zowel het landschap met een vergezicht als een meer stillevenachtige benadering van bloemen en planten. In zijn vaak in gedekte blauwen en bruinen opgezette landschappen wordt de blik van de kijker naar een explosie van lichte kleuren getrokken, die sterk geabstraheerde bloeiende struiken suggereren. Zoals in Paysage fleuri (2011, 97 x 130 cm), waar de achtergrond vrij strak qua kleur is opgezet en de witten, roden en gelen in het midden uiteenspatten. Het handschrift is gevarieerd met korte toetsen en compact aaneengesloten achtergronden. Opmerkelijk in dit werk is het contrast van beweging en rust, waarbij sommige overgangen door hun transparantie lijken te vibreren.

Deze tentoonstelling laat zien hoe Bage nog lang niet klaar is met het landschap, dat hem recent uitdaagde tot de serie van zes kleine schilderijen Matière Philosophique (2011, 22 x 20 cm). Hierin verabstraheert hij het landschap in heldere kleuren, Kandinsky-achtige composities in acryl op gipsen reliëfs.

Bage kijkt als een romantische schilder met moderne ogen naar het landschap, dat hem nog steeds prikkelt tot verdere uitdieping van dit thema.

Drs. J.R. Wolfswinkel
Kunsthistoricus

De galerie is geopend van do t/m za van 12 – 18 uur. Extra open op de zondagen 27 maart en
1 mei. Tevens na afspraak: tel.: 078 – 631 31 30.
www.galerieblom.nl

Van 30 april tot en met 28 mei wordt deze tentoonstelling uitgebreid met werken van andere kunstenaars in de voorgalerie.

Jacques Bage en Pascal Courcelles (2015)

foto
---

Au bord de l'eau (1997)

acrylverf op linnen
97 x 130 cm.

Une lumière nouvelle (1997)

olieverf op linnen
90 x 80 cm.

Ancien chemin (2015)

acrylverf op linnen
100 x 100 cm.